Látnivalók a Balaton-felvidéken - Farkas Kornél

A Balaton-felvidék Magyarország egyik legszebb, legromantikusabb tája a tanúhegyekkel, a Káli-medencével. Ebben a bejegyzésben ezeket mutatom meg nektek.👇 


Tartalomjegyzék: 
  • Hegyestű
  • Szentbékállai kőtenger
  • Thedora-forrás és tanosvény
  • Kopasz-hegy
  • Folly Arborétum és Borászat
  • Kisfaludy kilátó                                  

 1. Hegyestű

  A Balaton-felvidék egyik legismertebb tanúhegye a Zánka fölé 337 méterrel magasodó Hegyestű.
Tömbjének tetejéről körbepásztázhatjuk a Káli-medencét és az azt övező hegyeket. A Hegyestű abban különbözik a többi bazaltvulkántólól, hogy tömbjébnek jelentős részét a bányászat során fejtetteték ki és így láthatóvá vát a bányafalon 5 millió évvel ezelőtt képződött működő tűzhányó belseje.
  Mivel fokozottan védett természetvédelmi terület, ezért csak korlátozattan látogatható.

Hegyestű, fotó: Farkas Kornél 


2. Szentbékállai kőtenger

A Káli-medence legismertebb látnivalója Szentbékállán található kőtenger. A Káli-medencében több kőtenger is található, de a legismertebb és legszebb Szentbékállánál található. 
Az itt lévő sziklák az egykor Pannon-tengerben lerakódott homokból képződtek. A kőtenger központi részén található egy kisseb ház nagyságú ingókő, amit néhány ember súlya már képes kibillenteni az egyensúlyából és pár centiméternyit elmozdítani.

Szentbékállai kőtenger
                                                Szentbékállai kőtenger, fotó: Farkas Kormnél


3. Theodora-forrás és tanösvény

A Káli-medencében ered az egyik legrégebbi különleges összetételű ásványviz, melyet már több mint 100 éve palackoznak. Az egykoron Anna névre hallhagató Theodora forrás vizét, már a Rómaiak is fogyasztották. A Theodora 2005-ben a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkkal közösen két tanösvényt is létesített, ami a Káli-medence értékeit, természeti szépségeit mutatja be 15 állomáson keresztül.


Kékkúti Theodora-forrás • Forrás » TERMÉSZETJÁRÓ - FÖLDÖN, VÍZEN ...
     Thedora-forrás, fotó: termeszetjaro.hu


4. Kopasz-hegy

Kopasz-hegy, ahol a lábunk előtt a Káli-medence.
A csúcsot a mindszentkállai Rákóczi utca felől tudjuk megközelíteni. Egy kis földúton való gyaloglás után egy hoszú bazaltlépcső elején találjuk magunkat, aminek annyi foka van ahány nap egy évben. Ha leküzdöttük a lépcsősort akkor már csak pár száz méter van a csúcsig, ahonnan csodás kilátás tárul elénk. A lábunk előtt a Káli medence, a távolban a Hegyestű, a Badacsony, a Gulács és a Szent György-hegyis látható.


Kopasz-hegy, fotó: Farkas Kornél



5.Folly Arborétum és Borászat

Ez az arborétum nem más, mint külünleges cédrusk és ciprusok gyüjteménye. A 3,6 hektáron elterülő arborétumban találkozhatunk Himalájai cédrussal és még sok-sok csodás virággal és fával. A kissebbeknek fábol kialakított játszóteret találunk, így a kisebbek és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat. Az élményt még fokozza az is, hogy az arborétum tetején egy varázslatos panorámát nyújtó kilátót találunk, amit egy kényelmes és egy nehezebb útvonalról is meg tudunk közelíteni.

Folly Arborétum, fotó: Farkas Kornél


6. Kisfaludy kilátó

Szerintem innen nyílik a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámája. A 18 méter magas kilátó a Badacsony legmagasabb pontján, 435 méter magasan található. A meredekebb szakaszokon lépcsők segítik a haladást. A Kisfaludy utca végén található parkolóból egy rövid 1 km-es séta vár ránk, melynek során 193 méter szintemelkedést kell leküzdenünk.

Kisfaludy kilátó, fotó: Farkas Kornél

Kisfaludy kilátó, fotó: Farkas Kornél

Kisfaludy kilátó, fotó: Farkas Kornél
/ Farkas Kornél /

A Balaton-felvidék sok-sok élményt kinál nekünk az év minden szakában legyen szó túrázásról, biciklizésről vagy éppen pihenésről.

                                                             Folytatás következik! ;)


                                                        Weboldal   E-mail   Instagram
 
                                      

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések